Witaminy i minerały na dobry wzrok, czyli co jeść dla zdrowia oczu?

Oto wykaz najważniejszych witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu wzrokowego.

WITAMINY

A – to najważniesza witamina wspomagająca zdrowie oczu. Jej niedobór powoduje kurzą ślepotę oraz zwyrodnienie żółtej plamki a stały lub pogłębiający się jej ubytek w organizmie może prowadzić nawet do ślepoty.

Źródła witaminy A:

marchew,
szpinak,
szczaw,
papryka czerwona,
pomidor,
por,
dynia,
mango,
brokuły,
szparagi

Witamina A w postaci retinolu: wątróbka, żółtko jaja, twaróg, masło, ryby

UWAGA: Witamina A powinna być spożywana z tłuszczami, dlatego warto pamiętać o dodawaniu do potraw warzywnych np. oliwy z oliwek.



B – Witaminy z grupy B mają właściwości zmniejszające zmęczenie oczu i poprawiające ostrość wzroku. Niedobór wit. B1 powoduje zaburzenia widzenia a B2 (ryboflawina) także zaburzenia widzenia i nadmierne łzawienie oczu.

Źródła witaminy B1:

nasiona słonecznika,
kasze,
ryż,
ciemne pieczywo,
ryby,
warzywa,
owoce.

Źródła witaminy B2:

pestki i nasiona,
jaja,
pieczarki,
twaróg,
sery.

E – jest silnym przeciwutelniaczem. Uszczelnia błony komórkowe oczu. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach.

Źródła witaminy E:

oleje roślinne,
orzechy,
kiełki pszenicy,
nasiona zbóż.

C – jeden z najlepszych przeciwutleniaczy, wzmacnia działanie innych witamin i minerałów.

Źródła witaminy C:

papryka,
czarna porzeczka,
natka pietruszki,
cytrusy,
aronia.

D – reguluje ciśnienie w gałce ocznej, jej niedobór może skutkować rozwojem jaskry, przewlekłym zapaleniem spojówek, wysuszeniem powierzchni oka, zwyrodneiniami plamki żółtej.

Źródła witaminy D:

ryby: łosoś, tuńczyk, makrela, śledź,
nabiał: mleku, serze i innych

MINERAŁY

Kwasy tłuszczowe omega – wspomagają prawidłowy rozwój siatkówki oka u płodu, dlatego kobiety w ciąży powinny przyjmować ich odpowiednią ilość. Spożywanie produktów bogatychw kwasy omega pomoże zwalczyć objawy zespołu suchego oka i obniżyć ciśnienie śródgałkowe a tym samym zapobiegać powstawaniu jaskry.

Źródła kwasów omega:

ryby: łosoś, tuńczyk, makrela, śledź,
oleje roślinne.

Cynk – chroni przed kurzą ślepotą, poprawia zdolność widzenia po zmierzchu.

Źródła cynku:

jaja,
ryby,
pieczywo pełnoziarniste,
orzechy i nasiona.

Luteina i zeaksantyna – luteina działa jak naturalny filtr chroniący nasze oczy przed działłaniem promieni UV a zeaksantyna chroni przed działaniem światła niebieskiego.

Źródła luteiny i zeaksantyny:

żółtku jaja,
kukurydza,
szpinak,
zielony groszek.

Życzymy smacznego i zdrowego!